Uppköpsvågen från kinesiska bolag dröjer

Datum: 19 november 2012

Uppköpsvågen från kinesiska bolag dröjer

Sedan en tid tillbaka har flera av oss som arbetar med företagstransaktioner fått intresseyttringar från kinesiska investerare eller deras representanter i Europa. Konkreta affärer tycks dock vänta, något vi märkt av tydligt. Kinesiska intressenter är inte vana vid vårt strukturerade sätt att göra affärer såvida de inte är globalt representerade sedan länge. Detta gäller ju främst de stora globala bolagen. Mindre, privata investerare och företagsgrupper söker främst joint ventures (JV-kontrakt) snarare än företagsförvärv vilket bekräftas av våra kinesiska partners Stenvall Skoeld & Company i Shanghai.

Per Stenvall berättar också vid vårt möte i USA förra veckan att väldigt få privata kinesiska bolag söker förvärv utanför Kina. Huvuddelen av utgående M&A aktivitet är fortfarande driven av statligt ägda intressen, och då främst inom energi.

En tydlig ekonomisk trend i Kina som alla talar om är löneinflationen. På flera ställen i Kina ökar lönen med 30% årligen samtidigt som Kinas BNP ligger på 7-8%. Detta förändrar fokus från ”top-line growth” till ”cost control”. Under många år har ingen brytt som om kostnader så länge tillväxten har varit hög.

En spaning är att kinesiska intressen utomlands (i likhet med Indien) kommer att handla mycket om teknologi. Men även varumärken är intressant. Vi tror att flera varumärken inom retail kommer att vara intressanta för den kinesiska marknaden. De har redan produktionen där och en växande medelklass vill i högre och högre utsträckning bära västerländska varumärken.


Anmäl dina intresseområden till Skarpas köpardatabas.

När du skickar informationen till oss godkänner du att vi registrerar dig i vår databas.

Intresseanmälan